Botox

Primjena botoksa u medicini je prisutna skoro četrdeset godina. Danas je prilično uobičajena i njime se tretiraju bore na licu, bore na čelu, redukuju se mimika mišića lica i uklanjaju se bore oko očiju.

Botulinum toxin A, Toksina botulinica ili BOTOKS je produkt bakterije clostridium botulinum. Enzim koji prozvodi ova bakterija ostvaruje svoj paralitički efekat brzom i ireverzibilnom blokadom neuromišićne transmisije. Unosom u organizam inhibira oslobađanje acetilholina u neuromišićnim sinapsama. Posebnom farmakološkom obradom dobija se pročišćeni protein ove bakterije, botox, koji se koristi u estetske svrhe. To je slabo koncentrovana toksična forma, koja se upotrebljava kod raznih oboljenja kao dio zvanične terapije.

 

Neželjena dejstva botoksa

Kod botoksa se vrlo rijetko javljaju neželjena dejstva. U rijetkim slučajevima može doći do slijedećih kontraindikacija: glavobolja, modrice i bol u tretiranoj regiji, crvenilo, simptomi nalik gripu, mučnina, privremena mišićna slabost ili pad npr. kapaka, a u ekstremnim slučajevima botoks se može raširiti van tretirane regije i dati sliku botulizma.