Stomatološke usluge

Konzervativna stomatologija

Karijes je jedno od najraširenijih oboljenja zubnog tkiva, zahvata gleđ, dentin i cement, izazivajuci u njima manje ili veće defekte. Zavisno od njihove veličine teče i sam tok terapije. Danas imamo materijale kojima možemo zbrinuti i najkomplikovanije karijesne lezije, a da pri tome ispunimo i zadovoljavajući estetski i funkcionalni efekat.

Najtrajniji zubni ispun je keramički inlej, koji ispunjava sve zahtjeve. I funkciju, i estetiku, ali je potrebno više dolazaka u ordinaciju, jer se za njega uzima otisak, te se šalje u tehniku na izradu. Sve estetske i funkcionalne zahtjeve ispunjava i danas najrasprostranjeniji materijal u upotrebi: kompozit. Glasjonomerni materijali imaju izuzetnu mogućnost djelovanja preventivno, jer sadrže fluor.

Stomatološka protetika

Kada su oštećenja zuba tolika da ih se ne može nadoknaditi ispunima, prirodan izgled može se vratiti jedino krunicama. Ako uz to i nedostaje poneki zub nadoknadjuje se izradom mostova.

Zubi se oblikuju brušenjem, uzima se njihov otisak, pa se sve šalje u tehniku, koja nam kroz 5-10 dana šalje gotove radove. Najbolji efekat postiže se bezmetalnim krunicama, ali i metalokeramičke krunice mogu izgledati kao prirodni zubi, jer se metal ne providi.

Neki manji estetski nedostatci kao razmak među zubima ili ispucala gleđ mogu se nadomjestiti izradom keramičkih faseta koje prekrivaju samo spoljašnji, vidljivi dio zuba. Mobilni protetski radovi vrlo su značajan dio protetike, jer u puno slučajeva jedini su način nadomještanja izgubljenih zuba. Mogu biti akrilatne ili metalom ojačane akrilatne proteze. Često se kombinuju fiksni protetski radovi sa skeletiranim protezama.

Kod nedostatka koštanog grebena nije moguće postici stabilnost proteze. U tim slučajevima, u kost se ugrađuju implanti na koje se postave kopče ili metalne prečke koje tada pojačavaju stabilnost proteze.

Dječja stomatologija

Briga o dječijim zubima počinje dok su oni još nerođene bebe, ali jako je bitan prvi susret stomatologa i djeteta. Od tog prvog susreta ovisiće sva dalja medjusobna saradnja. Roditelji često pitaju kada je pravo vrijeme za prvu posjetu. Kada nikne prvi zubić, dovedite svoje djete. Nikako nije dobro ako se prvi susret zasniva na postojanju bola. Kada djete zadobije povjerenje, drugarstvo izmedju njega i njegovog stomatologa potrajaće jako dugo. Svaka posjeta treba biti zanimljiva i djetetu treba odgovoriti na sva pitanja. Isto tako tu smo da odgovorimo i na svako Vaše pitanje.

Djetetu je isto tako već u najranijem dobu neophodno sprovesti neke od preventivnih mjera zaštite zuba, a isto tako naučiti ga kako da održava oralnu higijenu.

Ortodoncija

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikovanjem i terapijom zubnih nizova, različitim malformacijama vilica i njihovog međusobnog odnosa. Koriste se mobilni i fiksni aparati što ovisi o dobi pacijenta, kao i o tipu malformacije. Danas dob pacijenta ne ograničava rješavanje problema nastalih kod žvakatnog organa.

Nakon izrade mobilnog i postavke fiksnog ortodontskog aparata potrebne su redovne kontrole i održavanje oralne higijene. Kada se prestane sa nošenjem aparata, a zbog održavanja dobijenih rezultata, nosi se retencijski aparat tokom noći.

Implantologija

Potpuna funkcionalna i estetska rehabilitacija pacijenta nakon gubitka jednog ili više zuba, nije moguća bez implantologije. Implant je titanijumski cilindar sa navojima koji se ugrađuje u kost. Metoda ugradnje izvodi se u lokalnoj anesteziji, a bolovi su neznatni i poslije same hirurške intervencije.

Vrijeme koje je potrebno da prođe nakon ugradnje do završnog protetskog rada je od 8 nedjelja do tri mjeseca. Naravno, bezubost se u tom periodu zbrinjava nekom privremenom protetskom nadoknadom. Nakon isteka tog vremenskog perioda, u implant se ugrađuje nadogradnja i za 5 do 10 dana cementira se definitivan protetski rad. Nakon čitavog ovog procesa potrebno je uraditi kontrolne preglede dva puta godišnje i održavati besprekornu higijenu usta i zuba.

Kontraindikacije za ugradnju implanata su: teži oblici dijabeta, ozbiljne hronične bolesti srca, bubrega, psihoze i neodržavanje oralne higijene. Mogućnost odbacivanja implanta sa današnjom tehnologijom izrade je minimalna.

Oralna hirurgija

Ova grana stomatologije uz niz komplikovanih intervencija i vađenja zuba bori se i sa danas najčešćim uzrokom gubljenja zuba – parodontopatijom. To je oboljenje potpornog aparata zuba. Uzročnici su razni: kamenac, nepravilna higijena, karijes, nepravilan zagrižaj, stres, trudnoća… Redovnim posetama stomatologu mogu se izbeći katastrofalne posledice gubitka zuba.

Sama dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i rendgenskog snimka. Danas se ovaj proces može uveliko usporiti, kako neinvazivnim metodama tako i hirurskim metodama. Ovde je najbitnija saradnja pacijenta. Hirurška metoda izvodi se u lokalnoj anesteziji, sa ciljem smanjenja dubine parodontalnog džepa tj. rastojanja od vrha mekog tkiva oko zuba do koštanog dela koštane čašice, uklanjanja inficiranog iizmenjenog tkiva i delimične nadoknade koštanog tkiva. Nakon intervencije znatno se smanjuje rasklačenost zuba i nestaje upala gingive.

Postoperativno moguć je manji otok, bola skoro da i nema, ali je potrebno korigovati ishranu na kraći period i redovno održavati higijenu.